Blogit 24.10.2018

Menoa ja meininkiä EU:n pääkaupungissa

Bryssel on Euroopan Unionin keskus. Se näkyy konkreettisesti silloin, kun kaupungissa järjestetään huippukokouksia, konferensseja, tapaamisia ja tilaisuuksia. Liikenne on jo normaali oloissakin kaoottista autojen järkyttävästä määrästä johtuen, mutta erilaisten tapahtumien aikana koko kaupungin keskusta saadaan täydellisen sekaisin. Katuja suljetaan niin, että kävellenkin eteneminen muistuttaa esteradalla olemista. Kiertotiet pidentävät matkoja niin, että kokouksista on helppo myöhästyä. Onneksi kaikki tietävät syyt ja ymmärrystä löytyy. Tärkeimpien kokouspäivien aikana helikoptereiden pörräys keskustan yllä jatkuu yötä päivää, joten kukaan ei pääse unohtamaan näitä tilaisuuksia.

Joka syksyinen Euroopan alueiden viikko on jälleen saatu onnellisesti ohi. Samaan aikaan erilaisten seminaarien ja tapaamisten kanssa pidetään aina myös Alueiden komitean täysistunto, joten aikataulut on suunniteltava tarkkaan. Laaja tarjonta mielenkiintoista ohjelmaa ja oheistapahtumaa houkutteli myös runsaasti suomalaisia päättäjiä ja virkamiehiä Brysseliin. Hyvä niin!

Brexit -neuvottelut ovat kriittisessä vaiheessa. Huippukokouksessa valtioiden päämiehet yrittivät löytää ratkaisua eroneuvotteluiden vaikeisiin kysymyksiin. Esillä on ollut muun muassa siirtymäajan pidennys vuodella sekä pysyvä jäsenyys tulliunionissa. Nämä kaavailut repivät Brittejä sisäisesti ja pääministeri May on vaikeuksissa omiensa kanssa. Sopimusesitys on hyväksyttävä Britannian parlamentissa ja läpimeno ei ole mitenkään itsestään selvää. Kuitenkin eri lähteiden mukaan sopimusneuvotteluissa on edistytty, mutta riittääkö aika, on eri kysymys.

Myös Saksassa eletään haasteellisia aikoja. Baijerin osavaltion vaalit eivät lupaa hyvää Angela Merkelin tulevaisuudelle ja pian pidettävistä Hessenin osavaltion vaaleistakin ennustetaan vaikeita maan hallitukselle. Merkelin aseman heikentymistä nähdään myös taipumisessa autojen päästömäärien leikkauksiin enemmän kuin, mitä Saksan autoteollisuus olisi halunnut. Merkelin painoarvo tässä keskustelussa ei ole ollut entistä luokkaa.

Todennäköisesti Merkelin vaikeudet juontavat juurensa maahanmuuttopolitiikkaan, mutta toisaalta pitkä vallassaolo luo paineita muutokseen kilpailijoiden taholta. Maahanmuuton tilanne on rauhoittunut parin viime vuoden aikana ja turvapaikanhakijoiden määrä on Saksassa vähentynyt eniten. Espanjassa paineet ovat taas kasvaneet huomattavasti ja myös Ranskassa hakemukset ovat lisääntyneet. Paineiden uudelleen kohdentuminen johtuu pitkälti Italian kovista toimista estää maahanmuuttoa alueelleen.

Italia on muutoinkin vahvasti keskusteluissa johtuen maan hallituksen budjettilinjauksista. Italian talous on heikoissa kantimissa ja silti nykyinen hallitus on kasvattamassa julkisten menojen määrää holtittomasti. Euroalueella tätä menoa ei katsella hyvällä.

Ranskan presidentin ajatukset euroalueen syventämisestä ei välttämättä innosta muita euromaita varsinkaan, kun Italia toimii vastuuttomasti. Italia on kolmanneksi suurin talousalue EU:ssa ja sen heiluminen katastrofin partaalla ei luo vakautta Eurooppaan.

Suuria kysymyksiä on siis jatkuvasti pöydällä. Talous ja Brexit. Ja vaikka maahanmuutto on tällä hetkellä rauhoittunut, niin asiaa ei todellakaan ole ratkaistu. Aika näyttää, mitä seuraamuksia ilmastonmuutos ja väestökasvu aiheuttavat Afrikassa ja miten ne vaikuttavat siellä väestön elinolosuhteisiin. EU on lähtenyt uusimaan Afrikka politiikkaansa perinteisestä kehitysavusta yhteisen kauppapolitiikan suuntaa ja se voi olla järkevä tie.

Kiireisiä aikoja eletään ja kevään 2019 Euroopan parlamenttivaalit tuovat omat paineensa. Komissio antaa työohjelmansa loppukaudelleen ja pyrkii saamaan mahdollisimman monia aloitteitaan maaliin. Uutta komissiota vaalien jälkeen saadaan todennäköisesti odotella pitkälle syksyyn ja Suomen puheenjohtajakaudelle. Kohta tiedämme, kuka on mahdollisesti komission johdossa seuraavalla vaalikaudella. Mikäli EPP puolue säilyttää suurimman ryhmän asemansa parlamentissa, on sen kärkiehdokas todennäköisesti myös komission puheenjohtaja. Paikasta kisaavat saksalainen Manfred Weber ja Suomen Alexander Stubb. Marraskuun alkupuolella olemme asiassa taas viisaampia.