Kuntien kansainväliset asiat 2.10.2017

Viron Kuntapäivät 26.9.2017

Virossa järjestettiin 26.9.2017 toiset Kuntapäivät, Omavalitsuspäev – noin kaksi viikkoa ennen maassa pidettäviä kunnallisvaaleja. Kuntapäiviä varten oli tehty iso valmistelutyö. Päiville painettiin liki 600 -sivuinen kirja, johon oli koottu Viron kunnallishallinnon kehitys vuodesta 1989 tähän päivään sekä Kuntapäiviä varten saadut alustukset.

Kuntapäivillä kuultiin tulossa olevista kuntien yhdistämisestä, ja puolueen puheenjohtajien paneelikeskustelu. Viron pääministeri ja entinen presidentti Rüütel olivat merkittäviä puhujia, kuten parlamentin puhemies. Kuntaliiton puheenjohtaja Sirpa Paatero alusti myös Viron ja Suomen kuntien yhteistyön kehityksestä ja Suomen uudistusprosesseista.

Suomen Viron suurlähettiläs toivoi Kuntaliitolta apua, jotta Viron ja Suomen ystävyyskuntasuhteita voitaisiin päivittää tämän päivän yhteistyön tarpeisiin. Keskusteluissa oli esillä eräänlaisen aivoriihen pitäminen suomalaisen osapuolen piirissä ensin hyvien toimintamallien ja mahdollisuuksien kartoittamiseksi. Viron ja Suomen kuntien sekä Viron kahden kuntaliiton ja Suomen Kuntaliiton suhteet ovat hyvät ja ongelmattomat.