Demokratia, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus 13.2.2018

Viro täyttää itsenäisenä valtiona 100 vuotta 24.2.2018

Haluamme muistuttaa, että Viro täyttää itsenäisenä valtiona 100 vuotta 24. helmikuuta. Juhlistakaamme kaikki osaltamme tätä hienoa hetkeä – virolaiset muistivat meitä viime vuonna monin hienoin tavoin. Kuntaliitto toivoo erityisesti, että ne kunnat, joilla on ystävyyskunta tai yhteistyökumppani Viron kunnan kanssa, muistaisivat onnitella.

Eri tahot keräävät tietoja miten Viron 100 -vuotisjuhlaa vietetään suomalaisissa kunnissa:

Tuglas-seuran sivuilla voit ilmoittaa Viron juhlavuoteen liittyvän tapahtuman: http://www.virosuomessa.fi/ilmoita-tapahtuma. Tuglas-seura on Suomen vanhin ja suurin Viro-seura.

Myös YLE kerää tietoja ja onnitteluja: https://yle.fi/uutiset/3-10040294

Kuntaliito kokoaa tietoja miten suomalaiset kunnat, joilla on ystävyyskunta Virossa muistavat Viron 100-vuotista itsenäisyyttä. Tiedot voi lähettää sähköpostilla: heikki.telakivi@kuntaliitto.fi tai arja.puukko@kuntaliitto.fi.

Myös muut Baltian maat viettävät itsenäisyyden 100-vuotispäivää vuonna 2018: Liettua 16.2.2018 sekä Latvia 18.11.2018. Sisäministeriö on määrännyt juhlaliputuksen Baltian maiden itsenäisyyden 100-vuotispäivinä valtionneuvoston linnassa, ministeriöissä ja eduskunnassa. Lisäksi sisäministeriö suosittaa vastaavaa yleistä liputusta. Lisätietoja:  Liputusmääräys Baltian maiden juhlaliputus.

Todettakoon esimerkiksi, että Suomessa on liputusvapaus, joten kansalaisten ja muiden tahojen on mahdollista niin halutessaan liputtaa myös vieraan valtion lipulla, esim. Viron lipulla. Liputus voidaan toteuttaa myös vain vieraan valtion lipulla eli Suomen lippua ei ole välttämätöntä nostaa rinnalle.

Näin epävirallisesti voinee jo todeta, että useammat tahot liputtanevat Viron itsenäisyyspäivän kunniaksi joko Suomen lipulla tai Viron lipulla. Lippu vaan kunnantalon salkoon ainakin! Videotervehdyksiä ja muita, esim. koulujen terveisiä olisi mukava jakaa.

Onnea Viro 100 vuotta!