Demokratia, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus 20.8.2018

Gävlessä osallistava kommunikaatio luo uutta normaalia.

– Meidän ei pidä kuvailla maailmaa sellaisena kuin se on tällä hetkellä, vaan sellaisena kuin haluamme sen olevan, sanoo Gävlen kaupungin viestintäpäällikkö Johan Adolfsson. Nyt konseptia viedään ulkomaille sukupuolitietoista ja osallistavaa valokuvausta käsittelevän oppaan avulla. Adolfsson puhuu aiheesta Kuntamarkkinoilla 13.9.2018.

Valokuvausopas”Bilder som förändrar världen” sisältää sekä esimerkkejä täysistä flopeista että uusista normeja luovista helmistä eri puolilta Ruotsia. Kuva: Tomas Gunnarsson

 Johan Adolfsson oli toiminut Gävlen viestintäpäällikkönä vasta muutaman kuukauden, kun hänelle soitti nainen, joka oli järkyttynyt siitä, että Gävlestä otetut kuvat eivät olleet kovin sukupuolitietoisia tai osallistavia. Itsevarmasti Adolfsson lupasi ratkaista ongelman parissa kolmessa kuukaudessa.

– Siihen et pysty, nainen sanoi, sinähän olet mies. Adolfsson lupasi kuitenkin korjata asian.

Urakka oli sekä vaikeampi että pidempi kuin mitä Adolfsson oli osannut kuvitella. Sen tuloksena syntyi opas sukupuolitietoisesta ja osallistavasta valokuvauksesta yhdessä aiheeseen erikoistuneen valokuvaajan, Tomas Gunnarssonin kanssa. Nyt konseptia viedään myös ulkomaille.

Valokuvausopas kertoo  miten sukupuolistereotypioita haastetaan. Kuva: Tomas Gunnarsson

– Lähdimme liikkeelle tarkastelemalla itseämme, sitä, keitä viestintäyksikössämme on töissä. Kävi ilmi, että me kaikki olimme valkoisia, kristittyjä, heteroseksuaaleja ja 35-45-vuotiaita. Sitten tarkastelimme niitä, joita haastattelimme ja kuvasimme, ja osoittautui, että he olivat aivan samanlaisia. Toisinsimme koko ajan kuvan itsestämme, Adolfsson kertoo.

Enemmän kalalokkeja kuin maahanmuuttajia

Gävleä esittävien kuvien analyysi osoitti, että niissä esiintyi enimmäkseen urheilullisia valkoisia 30-vuotiaita miehiä. Kuvissa näkyi myös shoppailevia ja lapsia hoitavia naisia, kun taas vanhukset loistivat poissaolollaan.

-Sen sijaan kalalokeista meillä kyllä oli kuvia. Itse asiassa kalalokkeja oli enemmän kuin maahanmuuttajia, Adolfsson toteaa.

Yleisin sukupuolikliché? Aktiivinen mies sekä passiivinen nainen ja lapsi? Kuva: Tomas Gunnarsson.

Uusien linjaustensa mukaisesti Gävle on lähtenyt liikkeelle syrjintäperusteista ja muokannut ne osallistamisperusteiksi. Tällä hetkellä ensimmäisenä listalla on uskonnollinen vakaumus.

-Jos löydämme uskonnollisia tunnuksia tai symboleja kantavia henkilöitä, kuvaamme heitä. Samoin jos löydämme muuta seksuaalista suuntautumista kuin heteroseksuaalisuutta edustavia tai kehitysvammaisia henkilöitä. Viimeisenä listalla on valkoinen mies. Hänestä otamme kuvia vain, jos emme löydä ketään muuta, Adolfsson sanoo.

Sama koskee haastateltavia henkilöitä. Myös tässä Gävle noudattaa osallistamisperusteita.

-Meidän ei pidä kuvailla maailmaa sellaisena kuin se on tällä hetkellä, vaan sellaisena kuin haluamme sen olevan. Silloin on ok, jos väliaikaisesti painotamme niiden näkyvyyttä, jotka eivät tavallisesti niin paljon näkyvillä ole. Siten luomme uutta normaalia, Adolfsson sanoo.

Samalla hän painottaa, että osallistamistyö kehittyy koko ajan, eikä se tule koskaan valmiiksi.

-Tiedämme, miltä osallisuus näyttää juuri nyt, mutta se muuttuu ajan myötä. Silloin myös osallistamisperusteita on muutettava.

 Moninaisuus on taloudellisesti kannattavaa

Valokuvausopas ja uudet linjaukset ovat käytännön työkaluja Gävlen viestintäyksikölle. Mutta osallistava yhteiskunta voi paremmin myös taloudellisesti.

-Olemme laskeneet, mitä syrjäytyminen maksaa, ja tulleet tulokseen 1,5 miljoonaa kruunua vuodessa per henkilö. Jos yllämme parempaan osallistavuuteen, tässä on säästettävissä paljon rahaa, Adolfsson sanoo.

Roadracing sopii sekä tytöille että pojille. Kuva: Tomas Gunnarsson.

Hän kertoo tunnetusta teoriasta siitä, mikä vaikuttaa kaupungin kehitykseen ja kasvuun. On kyettävä hyödyntämään osaamista, teknologiaa ja suvaitsevaisuutta. Suvaitsevaisuus tarkoittaa tässä sitä, että jokainen ihminen nähdään voimavarana.

-Haluamme olla kaupunki, jossa moninaisuus nähdään voimavarana. Tavoite tuottaa toteutuessaan myös kansantaloudellista etua, Adolfsson kiteyttää.

 Paikallisesti muotoutuva vientituote

Inspiroivaa opasta Bilder som förändrar världen (Maailmaa muuttavat kuvat) on myyty 16 000 kappaletta, ja se on myös poikinut kaksi maan laajuista valokuvanäyttelyä, jotka ovat olleet loppuunmyytyjä kahden vuoden ajan. Nyt Ruotsin ulkoministeriö aikoo lähettää näyttelyn ulkomaille.

Ajatuksena on, että näyttelyihin otettaisiin Gävlen ja muun Ruotsin esimerkkikuvien lisäksi myös paikallisia valokuvaajia, jotka tekisivät oman näyttelyn ja oppaan.

– Se, mikä on normi meillä, ei välttämättä ole normi Kiinassa. Siksi on tärkeää, että jokainen maa tarkastelee osallisuutta ja laatii omat osallistamisperusteensa, Adolfsson sanoo.

Haluaisitko kuulla lisää? Tapaa Johan Adolfsson Kuntamarkkinoilla, missä hän kertoo Ruotsin viimeisimmästä vientituotteesta, normeja luovasta Gävlestä torstaina 13.9. klo 11.00. ruotsiksi ja klo 13.00 englanniksi.